divendres, 25 de març del 2016

Èdip Rei de Sòfocles



Sòfocles va ser un dels tres escriptors més importants de la cultura grega juntament amb Eurípides i Èsquil. Va néixer en una família benestant i de ben jove va ser escollit per dirigir el coro que cantaria als déus per la batalla de Salamina. També va ser actor.

Encara que es creu que hi ha una gran quantitat d'obres, especialment teatrals, només se'n conserven 7: Antígona, Èdip Rei, Aiant, Les Traquínies, Filoctetes, Èdip a Colonna i Electra.
Va morir de molt vell i va deixar obres que encara es continuen llegint i representant.

ÈDIP REI

ARGUMENT

Èdip és l'alliberador de la ciutat de Tebes i és estimat per tothom quan pot desfer-se de l'esfinx. Tot i la plenitud del moment a Tebes hi arriba una gran fam provocada per unes males collites, la gent es mor i les dones no són fèrtils. Llavors Èdip, ara rei de Tebes demana que portin notícies dels oracles.
Quan les hi porten Èdip no les vol acceptar. Ell és en realitat el causant de tota la mortalitat i penúria. Ell és l'assassí de Laios l'antic rei que va ser mort en un camí a mans d'uns desconeguts.
Tot això té una explicació. Èdip era fill de Laios, però, va ser abandonat pels seus pares quan els oracles van predir que el nen mataria el seu pare i es casaria amb la seva mare. Quan Èdip va ser deixat amb els seus pares adoptius, els oracles, li van dir el mateix i llavors ell va fugir de casa per evitar qualsevol tristesa. Pel camí es va trobar Laios i el seu herald, sense saber res els va matar de la tristesa que tenia a sobre.

Les il·lustracions són de Jesús Cisneros.
Són de traços senzills i colors neutres
contrastats. Crec que queden bé
 i són entenedores.
Llavors quan Èdip veu que la profecia s'ha complert, que Laios és mort i que ell està casat amb la seva mare, Iocasta, de qui ha tingut fills decideix mutil·lar-se els ulls per no veure més penúries. Iocasta pel seu compte també mor.

OPINIÓ

És una obra de teatre breu i fàcil de passar (suposo que molts llibres són molt més senzills després de llegir l'Odissea). Els personatges són verosímils dins la realitat que se'ns presenta i el final el trobo magistral. El fet que Èdip descobreixi la veritat, en aquella realitat que ell creia amb els ulls tancats és una bufetada de realitat i duresa cap a un personatge molt humà. El fet macabre de buidar-se els ulls em sembla dramàtic però molt adient amb la tessitura del personatge. 

A qui el recomanaria ? a tots aquells amants de les tragèdies i de la literatura clàssica.

Nota Personal: és un clàssic, una tragèdia i és grega. Li poso un  *****

S

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada