dijous, 24 de març del 2016

Les Germanes Brontë ..... the Brontë Sisters

Retrat de les germanes Brontë pel
 seu germà Branwell, 1834.
Les germanes Brontë són una de les famílies artístiques més conegudes del panorama britànic romàntic. Juntament amb Jane Austen i  Mary Shelley, són le representants femenines d'un dels set arts.

La família Brontë en va ser una de molt nombrosa. Les tres germanes, Charlotte (1816), Emily (1818) i Anne (1820) vivien amb la seva mare, el seu pare, el seu germà Branwell i les seves germanes.

VIDA

Dues de les germanes que tenien (Elisabeth i Maria) van morir en contraure la tuberculosi dins l'acadèmia on anaven. Les altres germanes van ser portades a casa i excloses de l'ambient tuberculós de l'escola, rígida i ferotge, com molt bé després descriurien dins les seves obres.
Es van quedar orfes de mare a molt jove edat i la seva tia es va traslladar amb ells per a tenir-ne cura.

Tota la família però va sobreviure a l'aigua contaminada que es filtrava just a través del cementiri del poble, que tenien al cantó de casa.
El seu pare era un rector de la parròquia local i elles van viure molt isolades a casa seva. De ben joves, tot i rebre educació a fora, van tenir la voluntat d'aprendre a casa i ajudar-se entre elles. La seva voació per escriure va sorgir de ben petites.

Més endavant, les noies van arribar a viatjar fins a Bèlgica i la Charlotte va trobar marit. L'Emily però trobava una aberració això de sortir a fora i va quedar reclosa dins la casa familiar.

Les tres germanes van aconseguir publicar les seves obres sota pseudònim masculí (heus aquí les obres més destacades): Charlotte com a Currer Bell amb Jane Eyre, Emily com a Ellis Bell amb Cims Borrascosos i Anne com a Acton Bell amb Agnes Grey.

Les dones de la família van morir totes de tuberculosi i els homes, van ser els últims en posar punt i final a una de les famílies més literàries de Gran Bretanya.

Aquí teniu una llista de coses (no del tot fiables) que se'ls atribueixen a les germanes però són molt poc conegudes. Del telegraph.co.uk (en anglès)

OBRA

Les tres obres més representatives de les germanes Anne, Charlotte i Emily foren Agnes Grey, Jane Eyre i Wuthering Heights, respectivament.

Agnes Grey és la història d'una noia jove, filla d'un clergue de baix estament, que posa en perill la seva família i es veu obligada a treballar com a institutriu per tal de portar la família endavant. (un fet poc usual de les dones del segle XIX).

Jane Eyre és la història d'una noia d'orígens nobles que, després de ser rebutjada per la seva tia, se'n va a una escola molt estricte on es formarà com a a institutriu. Un cop formada se n'anirà a Thornfield Hall per treballar com a professora de la protegida del senyor Rochester. El seu serà un amor impossible i lluny de la normalitat, sobretot després que la Jane descobreixi el passat del que hauria d'haver sigut el seu futur marit (quan tingui temps i ganes faré un post sobre l'obra i les diverses versions a la pantalla. Comenteu si teniu interès)

Wuthering Heights és l'obra per excel·lència de Charlotte que ha tingut diverses representacions a la pantalla. És el llibre que m'estic llegint i m'agradaria fer un post ben fet un cop l'hagi acabat. Ja us ho explicaré més endavant.

A més de les obres, moltes d'elles escrites durant la seva infantesa o primera adolescència, també van escriure poesia. Firmada amb els pseudònims Bell.


Aquest documental el vam veure a classe i és molt recomanable. 
És en anglès britànic, molt de BBC. Per tant és fàcil 
d'entendre, no tingueu por. Explica amb detall les vides de
 tota la família en especial les de les tres germanes escriptores.


QUINA GERMANA BRONTË SERÍEU ?
 (comenteu quina us ha sortit !)

S



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada