Divendres 11 de Març del 2015 vam poder anar a una conferència a la facultat de lletres de Girona amb l'escriptor, periodista i professor Javier Cercas.
Javier Cercas és un dels grans esciptors del panorama nacional amb obres tan reconegudes com Soldats de Salamina i la seva nova obra El Punt Cec. Provinent d'Andalusia ara viu a Catalunya i és redacotr al diari el Punt. Le seves obres barregen diferents estils dins la narrativa, assaig, crònica... Aquí teniu una mica més d'informació d'ell.
En aquesta conferència ens va fer un breu recorregut de la literatura universal amb les obres més importants que ell considerava mestres. Sobretot ho van enfocar tot amb el seu nou llibre que conté un concepte anomenat el "punt cec".
Aquest punt cec és el lloc concret, literal o metafòric, que no permet veure o no permet fer-ho amb claredat.
D'aquesta manera Cercas aconsegueix acostar-nos a la literatura com a un trencaclosques a descobrir. Tots els llibres, o la seva majoria, cal que tinguin el seu punt cec. Per explicar-ho utilitzarem un dels exemples més clàssics i, sembla ser, el de preferència per l'escriptor:"El Quijote" de Cervantes.
En paral·lel a la nostra preferència per l'obra, el Quijote presenta un home boig que creu veure coses que no existeixen, però, que en canvi actua amb una cordura i una sensatesa que molts desitjaríem trobar dins la nostra modesta normalitat. Aquesta obra presenta una personalitat d'un personatge molt ambigüa i qüestionable. L'home té una aparença de ser un complet foll, però, actua de manera discordant amb el seu caràcter. Aquest és el seu PUNT CEC. Aquella característica o element de la novel·la que ens fa qüestionar les coses, que no ens condemna algú o alguna creença, simplement es proposa presentar-nos una situació i que nosaltres els lectors la jutgem.
D'aquesta manera també va posar molt d'èmfasi en la impliacció del lector. Els lectors són les ànimes dels llibres i que aquells que són els millors, ho són gràcies a la seva habilitat amb el seu punt cec. Són excepcionals pel fet de saber preguntar el lector i deixar que ell s'interessi i es qüestioni les preguntes. Els lectors no són passius, no ho haurien de ser de cap de les maneres, cal que s'impliquin. només d'aquesta manera pot sobreviure la literatura.
Què en penseu de la teoria del punt cec ?
S
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada