dissabte, 5 de març del 2016

El Romanticisme

Fora les persones que suspireu per amor, fora la gent que llegeix llibres de Moccia, fora les persones que miren pel·lícules de diumenge a la tarda i fora la gent que espera el bes amb candaletes. Vosaltres que us creieu els vertaders romàntics, no podeu estar més lluny de la veritat. Vosaltres no sou autèntics romàntics.

* escrit d'una hipotètica professora de literatura.


Resultat d'imatges de Moonrise Over the Sea
Moonrise Over The Sea, C.D Friedrich, 1822   
Si bé el Romanticisme pot dotar-se d'un dramatisme molt més elevat cal diferenciar la nostra concepció del romàntic, com a persona enamorada de l'amor, i El Romàntic.

El Romanticisme fou un corrent literari i cultural que sorgeix a principis del segle XIX a Alemanya amb un previ moviment anomenat sturm un drang (literalement tempesta i empenta).

Dins el context històric és un moment de canvi, pel panorama europeu, cap a una societat moderna amb la Revolució Industrial i el reforçament de la política liberal, amb les passades revolucions anglesa i francesa.



D'aquesta manera els autors romàntics intenten allunyar-se de l'utopia neoclassicista amb aquella exaltació per l'antropocentrisme, la raó i el paisatge bucòlic, per centrar-se en una humanitat molt més introspectiva. Els Romàntics tenen en ment una exaltació de sentiments i de la natura molt més salvatge i inhòspita, l'humà és algú solitari que es passeja per paisatges immensos i violents i la tradició popular també es recupera perquè és l'anima del poble.
Com a curiositat, el Romanticisme va impulsar els suïcidis, ja que era la manera de poder-se evadir i alliberar-se de la vida que els retenia. Larra fou un dels escriptors castellans que va seguir aquesta onada repentina.



El Club del Escriptors Suïcides

El Romanticisme trobaria el seu homòleg català amb el període de la Renaixença. Una nova etapa catalana promulgada pels burgesos catalans que destacar la pròpia cultura i pàtria d'una Catalunya industrial. Es recuperen els Jocs Florals l'any 1859, un concurs de poesia catalana per reafirmar el poder de la llengua catalana com a culta, la publicació l'oda "La Pàtria" de Bonaventura Carles Aribau i l'any 1877 Jacint Verdaguer rep el premi per la seva obra "L'Atlàntida".




S
Què en penseu d'aquest període ? Quina mena de romàntic sou ?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada