dissabte, 5 de març del 2016

Goethe, el Romàntic

VIDA 

Johann Wolfgan Goethe és un dels escriptors alemanys per excel·lència que va contribuir a iniciar el moviment del Romanticisme. Va néixer a Frankfurt el 1749 i va morir a Weimar el 1832.

De jove va estudiar lleis per a ser advocat però mai va exercir com a tal sinó que es va dedicar a la literatura sense perdre l'interés en camps tant diversos com la ciència i la filosofia.

La seva vida personal sempre va ser plena de relacions tumultuoses. Una de les que més es va manifestar fou Christiane Vulpius, una dona de la cort amb qui es creu que va tenir una relació a tres bandes amb Charlotte von Stein, la seva dama de companyia. Tot i ser set anys més jove que Goethe, ell va perseguir la seva enamorada fins que es van casar. S'especula molt sobre la seva relació especialment sexual i compromesa dins una societat que no la veia amb gaire bons ulls. Goethe però es va fer expert en no deixar que els prejudicis socials l'afectessin i es va dedicar en cos i ànima a tot allò que volia i desitjava.

No hi ha registre de descendència biològica, però l'estil de vida de l'autor deixa entreveure que la idea no és gens descabellada.

La seva amant i esposa Charlotte li va fer cremar les cartes que s'enviaven. D'aquesta manera s'ha perdut molt del perfil psicològic de l'autor que s'ha pogut recuperar gràcies als personatges de les seves obres. Un home lliberal, encuriosit per la naturalesa i de personalitat obsessiva.

Una altra faceta de la vida de l'autor va ser la política, ja que va arribar a ser Ministre de Finances i també els seus estudis científics que arribarien a publicar "Teoria dels colors" un llibre sobre la refracció del color i el seu comportament.


OBRA

De manera professional, Goethe va començar la seva carrera reforçat en el moviment Romàntic i més tard va refusar tot allò que havia fet de jove per agafar-se al neoclassicisme, una inversió temporal de dos moviments rellevants. Dins les obres del període romàntic podem veure com Goethe tenia una fascinació amb els espais oberts i la naturalesa. Molts dels seus personatges, en un intent de semblar-se al seu creador, acabarien estimant la natura amb la mateixa intensitat.
A més a més, va tenir amistat amb molts intel·lectuals de l'època com ho foren Herder o Schiller amb qui van compartir l'admiració cap a la filosofia. 

Teatre:

* El Capritx de l'enamorat  : obra vers d'un sol acte.
Hermann i Dorotea: una obra teatral sobre l'espiritualitat de la vida.
Faust: antiga llegenda Alemanya que tracta sobre l'ésser preferit, Faust, qui farà un pacte amb el diable i viurà molts amors. Està escrita en forma de diàleg tot i que està feta per a ser llegida. (Tan la Celestina com aquesta obra, els diàlegs van ser escrit de manera complexa. Sovint s'especula si de veritat tenien la funció de ser llegida o més aviat representada).
Wether va treballar més de seixanta anys en composar l'obra i la va acabar poc abans de la seva mort. 

Narrativa:

* Werther: obra romàntica sobre l'amor passional i obsessiu del protagonista Werther i l'enamorada Charlotte.

Llibre de Viatges

* Viatge a Itàlia

Obres Científiques

* Teoria dels colors.

Poesia:

* Epigrames : composicions líriques de naturalesa enginyosa.



File:Goethe-Schiller Monument - Syracuse.jpg
Monument dedicat a Goethe i a Schiller a Nova York.



YOUNG GOETHE IN LOVE  (2010) (subtítols en castellà)

Dirigida per Philipp Stölz i presentant Alexander Fehling i Miriam Stein com el jove Goethe i Charlotte, aquesta pel·lícula busca submergir-se a la joventut del gran escriptor. Després de no aprovar els seus exàmens decideix prendre's el seu temps i s'acaba enamorant per una dama ja compromesa anomenada Charlotte. Que (curiosament¿?)  també és el nom de l'enamorada de Werther.






S

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada