divendres, 22 d’abril del 2016

Sant Jordi 2016

Sant Jordi és la diada nacional catalana, és el dia del patró català Sant Jordi, que amb la seva espasa va vèncer el drac i va rescatar la princesa.

La majoria de vosaltres, per no dir tots, sabeu la llegenda de Sant Jordi. Crec que no és el meu deure explicar-vos-la ja que sovint se'n fan diferents versions amb lleugers matisos de la quantitat de cabres que donen a l'animal o dels dies que van passar abans que Sant Jordi salvés la princesa, i per tant no vull utilitzar la meva veu com una autoritat divina.

Aquí us deixo, però, un web on podreu trobar la llegenda i altres activitats. Per refrescar la memòria si us ve de gust.



Avui volia parlar sobre Sant Jordi. Personalment sempre m'ha agradat molt aquesta festa. No només és La Diada, és un dia que la gent espera, estima i es permet el plaer de fer un tomb per les parades de llibres i de roses.

El regal del llibre i de la rosa sempre ha tingut un paper molt important en aquest dia. No regalar ni un llibre ni una rosa sí que és un problema. Ara que estem al segle XXI,però, crec que els regals s'han fet molt més flexibles. Com a dona jove m'encanta rebre una rosa dels homes de la meva vida i al mateix temps em faig un regal; un llibre. (no m'autoregalo res, ja que l'acte de regalar-te ja implica una acció pronominal. Detall la meva professora de Grec que rebutja la redundància)
Vull dir que la qüestió és fer saber a aquells que estimes que ho fas i més sovint del que reconeixes. 

No es pot negar, com moltes altres celebracions, que Sant Jordi ha quedat corrompuda per l'avarícia de la societat occidental moderna. Nadal, Pasques i desenes d'altres festivitats que han pres un significat simbòlic que cal representar amb regals materials. Si bé els detalls materials no són dolents, sembla ser que per Sant Jordi tothom compra llibres com si fos l'única època de l'any on fos permès. És molt maco comprar llibres, però Sant Jordi només hauria de ser una altra excusa per a comprar-ne més. No per a fer-la Dia Internacional de Comprar Llibres per Pur "postureo".

Per tant si voleu comprar un llibre, no aneu a la primera parada que trobeu i pregunteu quin és o quin ha estat el llibre més venut aquest últim mes. Mireu-vos-els a casa primer, intenteu pensar dins quin gènere us voleu moure i quina quantitat de diners us voleu gastar. Reeixir en la tria d'un llibre, ja sigui personal o per algú altre, rau en la capacitat de saber quins són els nostres gustos i objectius amb la lectura. Hi ha llibres que et faran suar i molt, aquests potser es poden reservar per a persones que volen aprofundir en la literatura, n'hi haurà d'altres, però, que voldran passar una bona estona. Totes dues opcions són vàlides, cal però, distingir-les.

Per tant aquí teniu uns trucs per a escollir llibres aquest Sant Jordi.

TRUCS PER A DUMMIES que volen triar un llibre de Sant Jordi

1 - Busqueu les novetats a casa.

2 - Llegiu-vos la sinopsi de les obres o millor encara, entreu a pàgines on els lectors donin la seva opinió.

3 - No us deixeu portar per les portades, fullegeu el llibre per qualsevol pàgina i veieu com se us adapta.

4 - Pregunteu a algú molt crític amb els llibres. No cal que sigui un expert, amb un veí incomformista i crític amb tot i amb res us pot servir tant o més.

5 - Si no trobeu cap novetat aneu directament als clàssic. Per això s'anomenen clàssics. (atemporals i molt recomanables)


Demà amb un somriure a la cara mentres obviem les cues llargues de les parades de roses, els cops de colze per obrir-se pas entre la multitud que busca un llibre ideal i la (més que pronosticada) pluja, sortim tots al carrer a celebrar la nostra diada, la diada d'en Jordi, la teva i la meva.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada