dissabte, 5 de març del 2016

Les penes del jove WERTHER, de Johann W Goethe

Les penes del jove Werther o Werther és el llibre que incia el moviment romàntic alemany. Escrit per l'autor polifacètic Goethe, aquesta obra ens presenta una nova visió de l'home i de la seva percepció del món. L'obra està escrita en format de llibres menors que reuneixen la correspondència epistolar de Werther cap el seu amic Whilhem i un últim passatge escrit de part de l'editor, tot un joc inventat pel propi autor, per donar més veracitat a la història.

És molt destacable el caràcter de Werther com el romàntic per excel·lència, un home desesperat que es vol deixar portar per les passions de la vida, el detallisme de la naturalesa i les resolucions enrevessades i dignes d'un final legítim a la naturalesa dels personatges.


Argument: alerta de spoilers !

Werther és un jove apassionat de la vida i de la naturalesa. Aviat però queda captivat per la Charlotte, una noia bonica, generosa i amable, que viu amb tots els seus germans i els fa de figura maternal, després que la seva mare morís.
Lotte i Werther tindran una magnífica amistat. No s'acabarà de consumar res, però, tenen una relació de moments sexuals fugaços. Werther té un debat intern pel seu amor a Lotte, ja que ella està compromesa amb Albert a desig i petició de la difunta mare. El jove cada vegada s'obsessionarà més amb Lotte i ella li negarà tot perquè és una dona casada. Enfonsat en la duresa del seu destí, tot un conjunt d'elements i creen ces porten a Werther a una decisió definitiva.
Voldrà suïcidar-se després d'haver-se acomiadat de Lotte i els seus germans.


Opinió:

Aquesta és l'obra que inicia el moviment del Romanticisme. No sé del tot si n'he llegit cap altra però cal dir que tot i estar escrita de manera detallista i encertada hi ha diversos passatges que es fan pesats. I no per una manca de destresa de l'autor sinó que el propi personatge, amb el seu caràcter, els demana. L'amor i l'admiració cap a la naturalesa és un tema molt recurrent, els paisatges bucòlics i altres, però hi ha certes zones del llibre on la passió que el jove mostra no es fa del tot agradable amb la continuïtat del llibre.
Les converses existencialistes i filosòfiques dels personatges també són molt interessants i contrasten amb l'argument senzill del llibre, que es basa en l'intent de conquesta per part de Werther a Lotte.
Hi ha passatges també que són caricatures del propi personatge que de per si ja és extravagant i extrem. Són detalls còmics i fins i tot a vegades extenuants.

Com a conclusió crec que el final és encertat. N'hi podria haver d'altres però no crec que Werther acceptés.



Valoració Personal: ***
A qui el recomanaria ? A qualsevol que volgués estudiar el moviment del Romanticisme i aquells que no es desesperin davant la vacil·lació freqüent.

S

Us l'heu llegit ? Compartiu amb mi alguna opinió ?





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada