dilluns, 28 de desembre del 2015

Francesco Petrarca - Sonets

FRANCESCO PETRARCA

VIDA

Francesco Petrarca fou un dels altres escriptors italians per excel·lència. Va néixer a la Toscana italiana l'any 1304 i de ben petit es va traslladar a la Provença amb la seva família on estudiaria lletres i lleis per acontentar el progenitor. Amb la defunció del pare, Petrarca abandonà les lleis i es dedicà a estudiar els clàssic grecs i romans. Aquesta passió el va portar a viatjar per tot Europa, escrivint i nodrint-se com a filòsof i persona. La seva visió fou d'ajuda pel pas entre Edat Mitjana i Renaixement.
Fou coronat poeta a Roma amb el distingit símbol de les fulles de llorer.

Va tenir un amor platònic anomenat Laura, de qui mai s'ha trobat la veritable identitat. 

La seva mort fou per causes naturals poc abans d'arribar al seu setantè aniversari. Morí l'any 1374 prop de Padua.

OBRA

La seva obra es composa de peces líriques, en la seva majoria, escrites (en sonet) mentre compaginava la seva vida de clergue. Va escriure poemes i odes, molts d'aquests dedicats al seu amor platònic per Laura. Va ser molt aclamat per la seva feina, encara de viu, i molta de la seva temàtica també estava basada en els clàssics. Una de les obres més conegudes és el Canzionere, una recopilació de tots els seus poemes.
Per a fer-ho va estudiar la poesia vernacular que s'estava creant a la zona i poc a poc va anar assentant les bases de l'italià literari.
A causa d'una crisi existencial la seva moral va canviar i va arribar a la conclusió que estimava a Laura, de manera més espiritual. Per tant oblidava aquella figura religiosa tan recurrent a l'Edat Mitjana.


Com el seu contemporani Bocaccio, Petrarca afegirà molts elements filosòfics i representatius de la societat que hi havia durant l'època.


S

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada