divendres, 22 de gener del 2016

L'EDAT MODERNA I L'HUMANISME

Amb l'entrada del període de l'Edat Moderna (1492-1789) el món fa una tombarella que trenca amb tots els models ideològics que hi havia: teocentrisme, feudalisme, absolutisme...

Caricatura del científic Isaac N
amb la seva poma distinctiva.
En l'àmbit de la ciència, personatges com Copèrnic (astrònom que reafirma l'heliocentrisme) i Isaac Newton, (creador de la teoria gravitacional) (per a ser més exactes i menys curosos, l'home de la poma), que fou molt més posterior a Copèrnic. En l'àmbit polític,però, es conservaran monarquies autoritàries.
En el cas de Castella amb Carles V, qui posteriorment obtindria l'imperi on "mai es pon el sol", governaria mig món.
I posteriorment, aquestes monarquies es veuran qüestionades i atacades amb la Revolució Francesa a finals del període. En l'aspecte Religiós hi hagué la Reforma Prostestant amb el Luteranisme, iniciada per Martin Luter a Alemanya, que desencadenaria altre manifestacions com el Calvinisme i l'Anglicanisme. 
El Concili de Trento, lluità en contra d'aquestes "innovacions".
L'home universal, aquell apassionat de les ciències i les arts, per excel·lència fou Leonardo da Vinci.


Nova visió del món com a planeta.

Un dels primers moviments precursor en la revolució de tots els àmbits humans fou l'Humanisme, un corrent ideològic que posava l'humà com a centre del cosmos (antropocentrisme) i es recolzava en la ciència i la raó. Contrari a moltes de les creences, el Renaixement no elimina la religió des de l'arrel, el Renaixement proposa una nova visió de la fe. Menys delimitant, menys material, menys determinista i en canvi focalitzant-la en quelcom més pur i espiritual.

En l'àmbit literari tenim un gran ús del llatí com a llengua culta. Autors com Petrarca (pel previ desenvolupament del moviment a Itàlia, sXIV), Poliziano o Joan Lluís Vives, més proper, en són exemples. Amb l'aparició de la impremta la literatura esdevé més accessible, com també ho farà la cultura.

L'estètica Renaixentista tenia diversos postulats: mitologia clàssica, naturalesa, amor i equilibri. (representats en moltes de les obres que sovint es fusionaven amb la literatura)


El Naixement de Venus, Sandro Botticelli, 1484-1486.
Epitomia de l'estil renaixentista.
Documental creat per uns alumnes de dibuix tèncnic amb l'stop motion. Entretingut i diferent.

Interessant pàgina d'obres d'art del Larousse Francès.

- I vosaltres, alguna obra d'art renaixentista que us introduíu el verb ?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada