dilluns, 28 de desembre del 2015

Giovanni Boccaccio - El Decameró

BOCACCIO

Vida

Giovanni Boccaccio va néixer a Itàlia l'any 1313 i va passa els primers anys a Florència. Posteriorment va ser enviat a Nàpols per estudiar Llei i Negocis, aviat però abandonà la carrera i es dedicà a la literatura en cos i ànima. Es creu que va tenir un amor platònic a qui anomenà i dedicà diverses de les seves obres: Fiammetta, Elegia di Madonna Fiammetta
Va tenir una vida molt social i va fer diverses visites de cortesia a la classe social de l'aristocràcia del moment. Com que fou contemporani de Petrarca els dos foren coneguts i companys, compartint la seva passió: l'escriptura.
Es creu que fou pare de tres nens il·legítims, ja que mai va arribar-se a casar. 

Obra

De tota l'obra representativa, on trobem llibres dedicats a amants, a mitologia clàssica, en destaquem una: El Decameró, escrita a mitjans del segle XIV.

El Decameró és una obra extensa que ens relata com deu nois i noies (7 noies i 3 nois) que fugen d'una epidèmia de pesta a una vila apartada expliquen, cadascú, històries molt diverses durant la seva estada d'exili. Allà passaran els dies, deu en total, i principalment s'explicaran històries moralitzadores i de caire didàctic. El recull de contes serà un per cada personatge durant les deu nits descrites, cent en total.
En aquesta obra, dins les històries hi apareixen una gran diversitat de personatges, d'entre els quals trobem Fiammetta.

Moltes obres van utilitzar tercets i rima encadenada, d'altres va preferir els versos octosíl·labs i en concret el Decameró està escrit en prosa.

Un dels elements més únics i clau de la novel·la és aquell esperit humanitzant que dota de vulnerabilitat i poder a l'humà per decidir la seva vida. Cosa que també compartirà amb els altres autors, precursors de l'italià literari.


El Decameró 1971 per Pier Paolo Pasolini



Pier Paolo Pasolini fou un director de cinema, novelista i poeta italià nascut l'any 1922. Fill d'un tinent d'infanteria i una mestra d'escola, el jove Pasolini va estar sempre buscant aquella nota discordant que el faria únic. El seu pare va salvar Mussolini. 
De jove va estudiar a la universitat i posteriorment va esdevenir mestre com la seva mare. També va escriure una diversitat de poemes, algun d'ells pujat de to. Va sempre mostrar sensibilitat pels més despotegits i era partidari del marxisme. Moltes de les seves pel·lícules criticaven la societat i política del moment. Una de les més sonades fou "Salò o els dotze dies de Sodoma".
Va morir en circumstàncies desconegudes l'any 1975, molts d'ells cregueren que fou un crim de política, d'altres passional, el misteri de la triple P, PPP, encara roman en el misteri.




Teniu algun autor d'inicis del Renaixement que us agradi ?


S


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada