dimarts, 22 de desembre del 2015

Dante Alighieri - L'Infern de Dante

DANTE ALIGHIERI

VIDA

Dante Alighieri va néixer l'any 1265 a Florència (Itàlia), fill d'una família de nobles modestos. Va estudiar a l'escola i posteriorment va assistir a la Universitat de Bologna, una de les més prestigioses del moment. De jove el seu casament va estar predestinat amb Gemma Donati, amb qui es casaria anys més tard i tindria tres fills. Això però mai va ser el seu autèntic desig. A l'edat d'onze o dotze anys ,va conèixer la dona que seria el seu amor platònic i a qui utilitzaria en diverses de les seves obres: Beatrice Portinari. La jove noble va morir anys més tard a la flor de la seva vida i mai van arribar a ser res més que mirades furitives.

Dante Gabriel Rossetti - Beata Beatrix, 1864-1870.jpg
Beatrice Portinari

La seva vida però va ser dedicada a l'escriptura i també a accions polítiques i religioses del moment que el van portar a l'exili durant uns anys (inici l'any 1304).

Va morir l'any 1321, havent acabat l'obra de la seva vida La Divina Comèdia, acabada prèviament l'any 1317.

OBRA

L'obra La Divina Comèdia  és el llibre per excel·lència del període i autor. Aquest relata un viatge a través del món dels morts; cel, purgatori i infern. Un trajecte personal i al·legòric que qüestionarà la corrupció i situació social del moment, que l'autor deixa molt clar amb personatges contemporanis del seu temps. A més a més, l'obra és una extensa creació de més d'un miler de versos dividits en una estructura de cent cants, un cant introductiu i trenta-tres cants per a cada secció(cel, purgatori i infern). Els versos eren decasíl·labs i  amb una rima encadenada:

Nel el mezzo del cammin de nostra vita  10 A
mi ritrovai per una selva oscura  10 B
chè la diritta via era smarrita.  10 A

Ah quanto a dir qual era è cosa dura  10 B
esta selva selvaggia e aspra e forte  10 C
che nel pensier rinova la paura.  10 B

El viatge serà visionari tot i que fantasiós, i serà relatat en primera persona pel mateix Dante acompanyat de Virgili, personatge que ja havia estat a l'Infern prèviament. A través dels diferents espais veurem quin és el pensament de Dante i on creu que tots els personatges reals o ficticis estaran destinats a passar l'eternitat.

La Divina Comèdia en anglès i il·lustracions
La Divina Comèdia en anglès i italià i una diversitat d'imatges fetes per artistes universals inspirat en l'obra de Dante.





Josep Maria de Sagarra en feu una traducció fidedigna en català, una de les més preuades traduccions de l'obra.

* Per fer alguna activitat creativa en relació a l'obra.(En anglès)

Versió en Italià del Cant I de la mà de Matteo Laliscia
Versió rapejada del Cant I

I vosaltres l'heu llegit ? A qui posaríeu a on (cel, purgatori o infern) ?
S

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada