dissabte, 14 de maig del 2016

Todas Las Historias de Amor Son Historias De Fantasmas de David Foster Wallace

Aquestes últimes setmanes m'han recomanat molts de llibres i fa poc em vaig acabar aquest, una biografia detallada de l'escriptor americà Foster Wallace. 
Tot i que moltes de les referències que feia sobre llibres seus i d'altres autors se m'han escapat de les mans, tinc pendent llegir alguna obra seva, crec que com a biografia és un recull exhaustiu, honest i cru de la vida d'un geni. Si bé he llegit amb anterioritat una altra obra: Mentre Escric de Stephen King, he de confessar que hi ha quelcom de màgic i personal en llegir una biografia. 
Aquesta de Foster Wallace ha sigut redactada i creada per D.T Max, cosa que la fa més impersonal que la de King, però tot i això he de dir que m'ha agradat. He de confessar, i sense pudor, que les zones on feia un anàlisi més profund de la seva obra comparant-la amb altres autors se'm va fer més feixuga, és una biografia que recomano i que no entra dins aquella llista de manuals per escriptors que semblen pintar el somni americà en una ploma.



















ARGUMENT

David Foster Wallace va néixer l'any 1962 a l'Estat de Nova York. Va tenir una infantesa difícil, amb una mare estricta i uns companys de classe que podien acceptar-lo bé quan era l'estereotip graciós però també el podien arribar a empaitar molt. Quan arribi a la universitat serà un noi prodigi amb notes de matrícula d'honor i aconseguirà escriure una de obres més representatives: L'escombra del sistema. Més endavant continuarà estudiant i s'engrescarà en diversos projectes literaris mentre faci classes d'escriptura al mateix temps. Dedicat en cos i anima. A la jove edat de 46 anys, l'any 2008, Wallace morirà després d'haver-se penjat, havent deixat una nota de comiat a la seva actual nòvia en aquells temps.

En quant a la vida personal en va tenir una de molt tumultuosa. Tenia la inseguretat d'un nen i la va conservar tota la vida. Vivia amb l'estira i arronssa d'aquell que es sent un geni un dia i un fracassat l'endemà. El seu desenvolupament tardà amb les noies el va portar a tenir relacions complicades tot i que les físiques no li eren el mateix. Entre publicació i publicació, Wallace, tenia unes expectatives còsmiques i això el portava a tenir un comportament obsessiu i amb tendències a l'auto-fustigament mental. La depressió el va perseguir durant tota la seva vida i va esdevenir gran part d'aquesta dependent de substàncies il·legals o medicaments. 

La seva ment cansada, esvalotada i insegura el va portar a tenir una vida més curta del que normalment s'hauria esperta d'ell i qui ho sap si les seves obres haurien pogut continuar més enllà.

VALORACIÓ

És un llibre que agraeixo que em recomanessin. Si bé explica una realitat molt més difícil i rencorosa que King, cal recordar que la vida d'un escriptor no està feta de matèria simple i senzilla, i que per tant si es vol aconseguir portar la vida d'un artista cal tocar de peus a terra. És un missatge contundent al llibre. Sempre pensem que els que estan a dalt són els millors i els més forts, d'alguna manera ho posen ser, però si ho són és per alguna raó i aquesta pressió barrejada amb l'ego personal pot ser un camí molt dur. 

Si el meu desig és escriure, amb aquest llibre he après a agafar-m'ho amb filosofia. Has d'intentar fer-ho tan bé com puguis i deixar que el destí i els altres ùguin decidir si volen llegir les teves obres. Hi ha coses que s'escapen de les nostres mans i molts autors van ser aclamats després de morir. Llavors, dins aquest ventall de possibilitats i dins aquesta immensitat de persones que volen escriure, quines són les nostres possibilitats ? Us ho diré: són minses. 
King també deia que els escriptors es formen però també neixen. I arriben allà on els hi és permès. Quedar-se dins el nivell que s'arribi és allò més honorable i lleial que hom pot fer. 

Això és el que espero i intentaré fer. Sempre.

NOTA: ****
A qui ho recomanaria: A tots aquells que  vulguin escriure de veritat i als amants de Wallace (obviament!)

També hi ha una pel·lícula biogràfica de l'autor que diuen que està molt bé. Us deixo el tràiler aquí. No l'he vista, però si algú em vol fer el favor de comentar què li ha sembla li ho agraïria molt !



S

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada