dissabte, 13 de febrer del 2016

EL MISANTROP de Molière

El Misantrop és una de les obres per excel·lència del dramaturg francès Molière. Aquesta edició d'Educació 62 a mans de Joan Oliver ens presenta l'obra teatral escrita en versos alexandrins i rima consonant a cada parella de versos. Aquesta dedicació i detallisme fa guanyar molts de punts en quant a l'estil. A més a més, d'una gran capacitat per fer encavallaments entre versos o complementacions mètriques entre els personatges.

L'argument de l'obra, sense entrar gaire en detalls perquè sé del cert que esteu interessats en llegir-vos-el, és una crítica a la societat del regnat de Lluís XVI on l'aristocràcia era la classe social dedicada a l'aparença i els luxes. D'aquesta manera, Molière, ens presenta un personatge rebel, inconformista i una mica borinot (si se'm permet utilitzar l'expressió) que qüestiona tot allò que als altres els sembla necessària diplomàcia. No podia ser menys que l'escriptor estigués dins la polèmica. Això sí, sempre protegit sota el braç del monarca.

Com a opinió personal trobo que l'estil del llibre és molt musical i rítmic. L'escriptura és entenedora i el recurs de la ironia està ben usat. L'argument, tot i ser crític i humorístic, té un desenvolupament lineal i amb poques subtrames. És curiós també els recursos amb els que comptava l'escriptor per relatar tota una obra de teatre en un argument senzill d'estructurar i entendre.
El personatge del Misantrop m'ha agradat especialment, és còmic i espavilat, és aquella mena d'amic que ens fa vergonya presentar a vegades perquè no té pèls a la llengua però que sovint et trobes assentint a allò que diu. Una paradoxa de persona. Massa bo per algunes coses i massa letal per altres.

Valoració personal: ***
A qui ho recomano: Recomanat als amants del teatre, perquè un clàssic com aquest no hi pot faltar. També als amants de la comèdia "borinot" i a  aquells que vulguin quedar-se nus davant la societat, sovint poc honesta.

* Us he llegit alguna altra obra de Molière ? Què en penseu de l'autor?


S

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada