dissabte, 13 de febrer del 2016

EL MISANTROP de Molière

El Misantrop és una de les obres per excel·lència del dramaturg francès Molière. Aquesta edició d'Educació 62 a mans de Joan Oliver ens presenta l'obra teatral escrita en versos alexandrins i rima consonant a cada parella de versos. Aquesta dedicació i detallisme fa guanyar molts de punts en quant a l'estil. A més a més, d'una gran capacitat per fer encavallaments entre versos o complementacions mètriques entre els personatges.

L'argument de l'obra, sense entrar gaire en detalls perquè sé del cert que esteu interessats en llegir-vos-el, és una crítica a la societat del regnat de Lluís XVI on l'aristocràcia era la classe social dedicada a l'aparença i els luxes. D'aquesta manera, Molière, ens presenta un personatge rebel, inconformista i una mica borinot (si se'm permet utilitzar l'expressió) que qüestiona tot allò que als altres els sembla necessària diplomàcia. No podia ser menys que l'escriptor estigués dins la polèmica. Això sí, sempre protegit sota el braç del monarca.

Com a opinió personal trobo que l'estil del llibre és molt musical i rítmic. L'escriptura és entenedora i el recurs de la ironia està ben usat. L'argument, tot i ser crític i humorístic, té un desenvolupament lineal i amb poques subtrames. És curiós també els recursos amb els que comptava l'escriptor per relatar tota una obra de teatre en un argument senzill d'estructurar i entendre.
El personatge del Misantrop m'ha agradat especialment, és còmic i espavilat, és aquella mena d'amic que ens fa vergonya presentar a vegades perquè no té pèls a la llengua però que sovint et trobes assentint a allò que diu. Una paradoxa de persona. Massa bo per algunes coses i massa letal per altres.

Valoració personal: ***
A qui ho recomano: Recomanat als amants del teatre, perquè un clàssic com aquest no hi pot faltar. També als amants de la comèdia "borinot" i a  aquells que vulguin quedar-se nus davant la societat, sovint poc honesta.

* Us he llegit alguna altra obra de Molière ? Què en penseu de l'autor?


S

dissabte, 6 de febrer del 2016

MOLIÈRE, el geni de groc

Retrat de Molière per
Charles Antoine Coypel l'any 1730
Jean-Baptiste Poquèlin ,més conegut com a Molière, és un dels escriptors francesos més reconeguts arreu del món. Va viure entre 1622 i 1673 a París i no només es dedicà a l'escriptura sinó que fou actor.
Els seus pares eren maîtres del rei Lluís XIV, el rei sol. Va estudiar lleis a una escola jesuïta de París i posteriorment exercí com a advocat. Va heretar l'ofici de tapisser del rei del seu pare però es dedicà a la literatura.

Amb una actriu, Madeleine Béjart, crea l'Il·lustre Teatre i esdevé Molière. Les primeres obres no tenen èxit. Amb Madeleine crearà una altra companyia ambulant i s'assentarà a París l'any 1645, allà aconseguirà grans proeses. Obres com Tartuffe o Dom Juan el portaran a l'escàndol però sempre restarà sota la protecció del Rei. Molière aconseguirà criticar la societat del moment amb El Misantrop, un clar exemple de la vida noble i plena de frivolitats que tenien.

Aquest personatge de Madeleine Béjart portarà molta especulació quan l'autor es casi amb Armande Béjart, de qui les males llengües creien filla de Madeleine i Jean Baptiste.

La seva última obra, El malalt imaginar (l'any 2009 se'n feu una representació a Catalunya amb Paco Morán com a protagonista), fou representada al 1673 i aquella mateixa nit Molière va morir a causa d'una malaltia. Fou enterrat sense tradició cristiana.

La llegenda o tradició diu que Molière va morir vestit de groc i d'aquesta manera aquest color es va començar a associar a la mala sort. Avui en dia, independentment de les nostres preferències, els colors també tenen un significat. TV3 va estrenar una sèrie anomenada "Colors En Sèrie", aquí teniu el capítol del groc.


Pel·lícula de Molière dirigida per  amb actors com Philippe CaubèreJoséphine DerenneBrigitte Catillon.
La pel·lícula ens parla de la biografia de l'escriptor i tracta l'amistat i les relacions humanes. Hi ha imatges innovadores i evocadores, amb tocs revolucionaris com l'ús de la nuesa. 
Hi ha diversos anacronismes i la vida de Molière s'explica en detalls en comptes de ser una biografia detallada.
Ariane Mnouchkine és la directora de la companyia Théâtre du Soleil a França. D'origen rus, els seus progenitors i familiars ja estaven immersos dins el món de la interpretació o bé la direcció teatral o de metratges. La visió d'aquesta directora ha aportat un teatre popular de qualitat, sovint ple de referències educatives gràcies al seu paper de pedagoga. Com a curiosita, Mnouchkine creu en el menjar com a eina d'unió entre les persones i per tant durant les representacions es permet no passar gana.  


S

EL GUARDIÀ INVISIBLE de Dolores Redondo

* Com a nota personal, m'agradaria obrir una secció de valoració d'obres. Les meves opinions són totalment honestes. Valoro el llibre des d'un punt subjectiu sempre i només m'agrada comentar-ho perquè així tothom pugui dir la seva. No podria condemnar mai un llibre, tinc massa respecte (i por) a la feina d'escriptor. No es tracta de fer pols l'autoestima de les persones.


El GUARDIÀ INVISBLE de Dolores Redondo és el primer llibre de la trilogia de Baztan.

Dolores Redondo va néixer a Sant Sebastià l'any 1969 i des de ben petita que escriu. Va estudiar Dret però es dedicà a la restauració durant uns anys. Finalment es decidí a escriure. Ho feu amb contes i històries breus fins arribar a la novel·la. 

L'estil de la novel·la em sembla molt encertat. Té un llenguatge complet i desenvolupat però al mateix temps entenedor i versemblant amb els personatges. 

L'argument és el propi d'una gran obra que lliga presents i passat de manera hàbil i entenedora. És un recurs molt útil i et dóna molt de coneixement sobre els personatges. La seva protagonista l'Amaia Salazar em sembla un personatge càndid. El seu passat és, en realitat, un dels detalls més interessants de la novel·la. Hi ha una escena que em va posar els pèls de punta i ara mateix us en faré una citació:

- No tinguis por de l'ama, petita meuca. No te'm menjaré pas -.

Sense dir-vos res més. Em cal dir que els personatges són els elements a destacar. Aquesta novel·la juga amb la màgica, el folklore i el món modern. Sense la intervenció dels personatges, de caràcters humans i passats complicats, la història no hauria estat la mateixa.
Com a contrapunt només se m'acut el final. És un final breu pel meu gust, una mica desencaixat tot i ser revelador. Tampoc puc dir com l'hauria acabat, només sé que és la única peça lleugerament discordant.

Valoració Personal: ****
A qui la recomano ? La recomano a tots aquells amants de les novel·les de detectius, a aquells que els agradi el folklore basc i a aquells a qui els agradi el misteri.

* Recomanaríeu algun llibre ?
S

divendres, 5 de febrer del 2016

400 Anys amb Shakespeare .... i avui en dia ?

Es creu que curiosament Shakespeare va morir l'any 1616 el mateix dia que ho feu Cervantes: un 23 d'abril. No hi ha dubte però que el llegat que ens deixen és l'acompanyament perfecte a la festivitat annual del nostre patró Sant Jordi. Per tant en aquest dia celebrem el dia del llibre i de la rosa.

Tot i ser un personatge força sortit del "no res" és innegable que les obres (no del tot originals segurament) formen part de la literatura universal com cap altres ho han fet. No hi ha dubte, per tant, que els anglesos i Gran Bretanya sentin el dramaturg amb cos i ànima. Aquest any amb "l'excusa" del 400è aniversari, Anglaterra ha preparat un gran festival dedicat a l'escriptor (pàgina web oficial). Des de visites a la infantesa amb l'escola de Straford-upon-Avon, a noves obres de teatre a The Globe , a visites guiades a la seva casa de naixement i primers anys i fins i tot la caseta d'estiu d'Anne Hathaway.

Altres activitats innovadores seran les següents:

* 23-24 Abril 2016  -   The Complete Walk és un projecte de Shakespeare's Globe que consistirà a fer una ruta interactiva des de Westminster fins a la Torre de Londres on els participants podran recordar les seves millors obres a partir de 37 obres de teatre breus i 37 pantalles per a reproduccions cinematogràfiques. 

* Març 2016  -  Graeae Theater és una companyia de teatre diferent que treballa amb adults discapacitats de Bangladesh. Aquest any faran una representació de Romeu i Julieta.

¨* AC/E Espanya  -  A Espanya per exemple sis escriptors de parla castellana i sis escriptors de parla anglesa han decidit fer textos propis on fer honors a Cervantes o a Shakespeare.

     -Altres enllaços d'interés:
                       - Shakespeare400
                       - elPaísWS