dissabte, 26 de setembre del 2015

LITERATURA

Quan nosaltres utilitzem la paraula literatura es fa sovint un silenci a la sala, com si algú hagués esmentat una paraula màgica treta d'un llibre de JK Rowling. Però sovint ens intimida més que no hauria de fer-ho.

Què és la literatura ?
Literatura prové del mot llatí litterae, en català lletres. Actualment ,però, sabem que la literatura abraça un nivell molt més extens que unes "simples" lletres. Definicions a part, podríem dir que la literatura és l'activitat artística que s'expressa mitjançant el llenguatge oral o escrit, que té una finalitat estètica, és a dir vol crear alguna mena d'impressió al públic, més enllà d'informar d'una temàtica concreta 

Si llavors hi afegim la paraula Universal podem entendre que forma part de tota la comunitat humana, aquells llibres que per alguna raó en concret (temàtica, estructura, ideologia...) han marcat un abans i un després en la història de la literatura. 

Els primers textos que trobem, en aquest cas el Codi d'Hammurabi (escrit en escriptura cuneïforme cap al 2000 a.C) , es podrien considerar literaris ?
 - Mec... resposta incorrecta. - 
Aquest codi feia referència a un conjunt de lleis de l'antiga Mesopotàmia i per tant no tenia cap objectiu estètic. Per contra, el Poema de Gilgamesh (escrit fa 4000 anys abans) sí que va ser el primer text considerat literari. 

Per finalitzar, la literatura occidental com avui la coneixem té com a fonts principals la Bíblia i el món clàssic.

PREGUNTA : què en penseu vosaltres de la literatura ? Algunes obres a suggerir ?

S

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada