dissabte, 30 d’abril del 2016

PERÍMETRE, Jair Domínguez





Segon llibre que em llegeixo de l'autor i que tenia apuntat a la meva llista de llibre per St Jordi. He de dir que me'l vaig llegir pràcticament en un dia... No és per anar de faxenda.. La veritat és que això d'anar per la Rambla sola el dia dels enamorats és una mica incòmode. És preciós, emotiu i un orgull poder celebrar el dia de l'amor i el dia dels llibre en un de sol, però és estrany. Camines  entre mig de totes aquelles parelles que carreguen roses i assenyalen llibres a les parades. Els brillen els ulls i somriuen... En canvi jo era una noia estranya de bon matí que passejava amb una bossa blanca on hi tenia el llibre que ella mateixa s'havia comprat. ( no em mal interpreteu, m'encanta comprar-me llibres).






ARGUMENT

L'Enginyer és un home ressentit que busca la Toussaint. El vol matar perquè ell va matar la seva família. Al mateix temps té una missió. Desconectar el Perímetre per salvar la humanitat. 
La història, totalment lineal, passa en un desert on el protagonista es trobarà amb una sorprenent quantitat de personatges que l'"ajudaran" durant la seva missió.

* Crec que aquest argument no s'hauria d'explicar. És un llibre que s'ha de llegir. Explicar tampoc té gaire sentit ja que és un llibre força caòtic.

OPINIÓ

És un llibre molt diferent als que llegeixo. És original i caòtic. Utilitza un llenguatge molt assequible que a vegades barreja amb paraules malsonants i d'altres molt més científiques. Les malsonants em van fer mal als ulls a vegades, entenc però que els seus personatges parlessin així. Stephen King ja deia que no es pot culpar l'escriptor pel que diuen els seus personatges.

Aquesta tercera obra sembla ser més modesta en el departament gore del seu repertori. Hi ha escenes força desagradables, tot s'ha de dir, però en resum és més moderada que l'anterior.

Com a idea i argument em sembla una aposta original. Com ja he dit és força caòtica i cal llegir-la tot per arribar a fer conclusions. Des de bon principi et bombardeja amb molts personatges que tenen comportament excèntrics de vegades incoherents i que sovint són només visions, miratges o somnis del propi protagonista.

El final em va agradar molt i crec que és la part del llibre que s'expressa amb més claredat. És una empenta pel lector a voler continuar llegint els seus llibre. No em d'oblidar que tot i que molts escriptors utilitzin tècniques d'escriptura surrealista l'art sempre vol dir quelcom.

VALORACIÓ

- A qui el recomanaria ?
El recomanaria a aquells fans de l'autor ja que és una nova faceta més filosòfica. El recomanaria a aquells que no els importés trobar paraules més "de carrer" (hi ha gent que no les suporta sobre el paper) i a aquells que fossin amants del surrealisme pròxim a Saint-Éxupéry i també de Tarantino. (així és com descriuen el propi llibre a la contraportada).

NOTA: ****

Tot i ser un llibre amb un estil molt diferent del que em tinc acostumada, em va agradar. El llenguatge és assequible i el final és la cirera del pastís. Hi ha personatges molt metafòrics i encantadors i m'agrada el fet que tingui un component molt humà. (em regeixo dins l'estil que l'autor tracta, tampoc sóc cap mena d'esperta en la matèria).



S

divendres, 22 d’abril del 2016

LLIBRES QUE TINC AL MEU ST JORDI 16'

LLIBRES QUE TINC EN MENT (però sóc una pobra estudiant sense recursos)

(L'ordre no va per importància o preferència)

1 - PERÍMETRE, JAIR DOMÍNGUEZ
Llibre d'un escriptor proper amb un estil personal que no deixa indiferent. He llegit altres treballs seus però es veu que aquesta novel·la és molt diferent. Serà qüestió de llegir-la.







2 - TERRA BAIXA, ÀNGEL GUIMERÀ
L'altre dia vaig mirar la seva versió televisiva més recent de TV3 i em va enamorar. Sé que no està bé això de veure la versió de pel·lícula d'un llibre abans que el propi llibre, però... no hi puc fer res ara. Només tinc ganes de poder-la llegir. Em sembla molt forta en quant a emocions i sentiments contradictoris.









3 - CENT ANYS DE SOLITUD, GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
El vaig trobar en un lloc ple de vellichor. Segurament en faré un de post sobre el tema. Només dir que és un dels clàssics de la literatura hispanoamericana i l'altre dia vaig trobar-ne una versió de tapes dures preciosa i molt econòmica (vena catalana). Pendent a la llista de lectures.







4 - JAVIER CERCAS, L'IMPOSTOR
Amb tota la polèmica de la seva presentació a Olot, el fet que vam assitir a una de les seves conferències i que Soldats de Salamina sigui també una novel·la pendent, fa que aquesta obra basada en fets reals sigui un treball interessant d'analitzar i entendre comportaments humans actuals.








La llista és breu, el temps també. Bon Sant Jordi 16' (encara falten 15 minuts de rellotge)

S

Sant Jordi 2016

Sant Jordi és la diada nacional catalana, és el dia del patró català Sant Jordi, que amb la seva espasa va vèncer el drac i va rescatar la princesa.

La majoria de vosaltres, per no dir tots, sabeu la llegenda de Sant Jordi. Crec que no és el meu deure explicar-vos-la ja que sovint se'n fan diferents versions amb lleugers matisos de la quantitat de cabres que donen a l'animal o dels dies que van passar abans que Sant Jordi salvés la princesa, i per tant no vull utilitzar la meva veu com una autoritat divina.

Aquí us deixo, però, un web on podreu trobar la llegenda i altres activitats. Per refrescar la memòria si us ve de gust.



Avui volia parlar sobre Sant Jordi. Personalment sempre m'ha agradat molt aquesta festa. No només és La Diada, és un dia que la gent espera, estima i es permet el plaer de fer un tomb per les parades de llibres i de roses.

El regal del llibre i de la rosa sempre ha tingut un paper molt important en aquest dia. No regalar ni un llibre ni una rosa sí que és un problema. Ara que estem al segle XXI,però, crec que els regals s'han fet molt més flexibles. Com a dona jove m'encanta rebre una rosa dels homes de la meva vida i al mateix temps em faig un regal; un llibre. (no m'autoregalo res, ja que l'acte de regalar-te ja implica una acció pronominal. Detall la meva professora de Grec que rebutja la redundància)
Vull dir que la qüestió és fer saber a aquells que estimes que ho fas i més sovint del que reconeixes. 

No es pot negar, com moltes altres celebracions, que Sant Jordi ha quedat corrompuda per l'avarícia de la societat occidental moderna. Nadal, Pasques i desenes d'altres festivitats que han pres un significat simbòlic que cal representar amb regals materials. Si bé els detalls materials no són dolents, sembla ser que per Sant Jordi tothom compra llibres com si fos l'única època de l'any on fos permès. És molt maco comprar llibres, però Sant Jordi només hauria de ser una altra excusa per a comprar-ne més. No per a fer-la Dia Internacional de Comprar Llibres per Pur "postureo".

Per tant si voleu comprar un llibre, no aneu a la primera parada que trobeu i pregunteu quin és o quin ha estat el llibre més venut aquest últim mes. Mireu-vos-els a casa primer, intenteu pensar dins quin gènere us voleu moure i quina quantitat de diners us voleu gastar. Reeixir en la tria d'un llibre, ja sigui personal o per algú altre, rau en la capacitat de saber quins són els nostres gustos i objectius amb la lectura. Hi ha llibres que et faran suar i molt, aquests potser es poden reservar per a persones que volen aprofundir en la literatura, n'hi haurà d'altres, però, que voldran passar una bona estona. Totes dues opcions són vàlides, cal però, distingir-les.

Per tant aquí teniu uns trucs per a escollir llibres aquest Sant Jordi.

TRUCS PER A DUMMIES que volen triar un llibre de Sant Jordi

1 - Busqueu les novetats a casa.

2 - Llegiu-vos la sinopsi de les obres o millor encara, entreu a pàgines on els lectors donin la seva opinió.

3 - No us deixeu portar per les portades, fullegeu el llibre per qualsevol pàgina i veieu com se us adapta.

4 - Pregunteu a algú molt crític amb els llibres. No cal que sigui un expert, amb un veí incomformista i crític amb tot i amb res us pot servir tant o més.

5 - Si no trobeu cap novetat aneu directament als clàssic. Per això s'anomenen clàssics. (atemporals i molt recomanables)


Demà amb un somriure a la cara mentres obviem les cues llargues de les parades de roses, els cops de colze per obrir-se pas entre la multitud que busca un llibre ideal i la (més que pronosticada) pluja, sortim tots al carrer a celebrar la nostra diada, la diada d'en Jordi, la teva i la meva.